HIGIENA W DOMU

Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, że dzielimy nasze domy i mieszkania z różnymi bakteriami. Wiele z nich jest nieszkodliwych, ale niektóre mogą wywoływać choroby. Przenoszą się one z osoby na osobę lub na różnych przedmiotach gospodarstwa domowego. Eksperci zalecają konkretne działania mające na celu zapewnienie odpowiedniego poziomu higieny w domu. Opracowaliśmy listę prostych wskazówek.

WŁAŚCIWY POZIOM HIGIENY W DOMU

Higiena w gospodarstwie domowym jest niezwykle ważna. W normalnych warunkach w zupełności wystarcza użycie konwencjonalnych środków czyszczących. Według niemieckiego Federalnego Centrum Edukacji Zdrowotnej (BZgA), kiedy są one zastosowane odpowiednio, usuwają ponad 90 procent wszystkich zarazków znajdujących się na różnych powierzchniach.¹

SKUTECZNE ŚRODKI CZYSTOŚCI W DOMU

Dzięki różnym działaniom możemy zapobiegać rozwojowi zarazków i bakterii w domu. Oprócz gruntownego sprzątania i czyszczenia powierzchni, ważne jest również właściwe wietrzenie pomieszczeń. Poniżej lista zaleceń BZgA dla gospodarstw domowych.

DOKŁADNE CZYSZCZENIE

Zarazki występują w całym gospodarstwie domowym, ale są pomieszczenia, w których jest ich więcej. Mikroorganizmy czują się szczególnie dobrze w kuchni. Bardzo dużo jest ich również na przyborach i kosmetykach, które stawiamy na umywalce oraz na innych przedmiotach znajdujących się w łazience. Utrzymywanie czystości zarówno w kuchni, jak i w łazience pomaga zapobiegać infekcjom. Aby zatrzymać rozprzestrzenianie się patogenów oraz poprawić higienę w domu, eksperci zalecają:

MYCIE NACZYŃ

Naczynia, sztućce i akcesoria kuchenne należy myć w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu. Można je dokładnie umyć, używając do tego zmywarki do naczyń. Należy pamiętać o tym, że powinna ona zmywać naczynia w temperaturze co najmniej 60 stopni Celsjusza.²

MYCIE POWIERZCHNI

Podczas sprzątania bardzo często zapominamy o wielu powierzchniach. Bakterie rozmnażają się szczególnie dobrze na tych, które często dotykamy dłońmi. Dlatego też zaleca się regularne czyszczenie klamek do drzwi, włączników światła i uchwytów szafek.

Rada Grohe: Kranów w kuchni i łazience dotykamy zarówno przed, jak i po umyciu rąk. Świetnym rozwiązaniem są baterie bezdotykowe z czujnikami ruchu, ponieważ pozwalają na higieniczną obsługę bez fizycznego kontaktu z armaturą.

NARZĘDZIA I ŚCIERKI DO SPRZĄTANIA

Do sprzątania kuchni i łazienki nie należy używać tych samych ściereczek. W kuchni zaleca się także używanie osobnych ścierek do naczyń, blatów i podłogi. Gąbki nie są zalecane ze względów higienicznych. Jeżeli używasz szczotek do naczyń, możesz umyć je w zmywarce. Mikroorganizmy szczególnie dobrze czują się w wilgotnym środowisku. Właśnie dlatego zaleca się, aby zużyte szmatki i ścierki pozostawić do wyschnięcia po użyciu i regularnie prać je w temperaturze co najmniej 60 stopni.

ODPOWIEDNIE PRANIE

Na ubraniach pojawiają się nie tylko widoczne zabrudzenia, ale także gromadzą się na nich nieczystości, których nie jesteśmy w stanie dostrzec gołym okiem. Aby je usunąć, niezbędna jest odpowiednia temperatura prania oraz detergent. Tekstylia używane do czyszczenia lub mające bezpośredni kontakt ze skórą (np. bielizna, ręczniki, piżamy) powinny być prane w temperaturze co najmniej 60 stopni. Inne ubrania można prać w niższych temperaturach. Eksperci w dziedzinie higieny zalecają stosowanie detergentów, zwłaszcza tych, które zawierają środki wybielające. Należy ich używać w temperaturze wody o wysokości co najmniej 40 stopni Celsjusza.³

Jeśli na co dzień wybierane są jedynie programy z niską temperaturą i detergenty bez wybielacza, w pralce tworzy się warstwa bakterii oraz grzybów. Mikroorganizmy te nie powodują zazwyczaj problemów zdrowotnych. Mogą jednak sprawić, że świeżo wyprane ubrania będą rozprzestrzeniały nieprzyjemny zapach w domu. Dlatego też odpowiedni plan sprzątania powinien uwzględniać tygodniowy cykl prania w temperaturze co najmniej 60 stopni, zgodnie z zaleceniami BZgA.

WIETRZENIE

Na ogólną higienę domu lub mieszkania wpływa także czyste powietrze w pomieszczeniach. Należy otwierać okna kilka razy dziennie, aby zapewnić jego odpowiednią cyrkulację. Wietrzenie zmniejsza również wilgotność powietrza, a tym samym ryzyko rozwoju pleśni. Jest to szczególnie ważne w pomieszczeniach, w których może występować zwiększona wilgotność, m.in. w łazience i kuchni. Federalny Urząd Ochrony Środowiska (UBA) zaleca⁴, aby wszystkie drzwi wewnętrzne pozostawały otwarte podczas wietrzenia, w celu poprawy cyrkulacji powietrza. Jeśli jednak wilgotność powietrza w danym pomieszczeniu jest wysoka, należy zamknąć jego drzwi, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wilgoci.

Więcej informacji i wskazówek znajdziesz na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

ABC higieny

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
MYCIA RĄK

Odpowiednia higiena rąk pozwala zapobiegać przenoszeniu się patogenów. Podpowiadamy, jak poprawnie o nią dbać. Przeczytaj teraz!

Czytaj więcej

MYCIE RĄK:
PROSTY SPOSÓB ZAPOBIEGANIA

Właściwa higiena rąk chroni ciało przed bakteriami, wirusami i grzybami. Niezależnie od tego, czy robisz zakupy, jedziesz autobusem czy gotujesz: nasze ręce są zaangażowane wszędzie.

Odkryj więcej

Źródła:

¹https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/haushaltshygiene.html
²https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/kuechen-und-lebensmittelhygiene.html#c6500
³https://www.ikw.org/fileadmin/ikw/downloads/Haushaltspflege/HP_Hygienebroschuere_2014.pdf
https://www.umweltbundesamt.de/themen/gesundheit/umwelteinfluesse-auf-den-menschen/schimmel/richtig-lueften-schimmelbildung-vermeiden

Z powrotem
Używamy plików cookies, żeby ułatwić Ci korzystanie z tej strony. Zakładamy, że jeśli kontynuujesz wizytę na stronie, zgadzasz się na otrzymywanie plików cookie. Szczegółowe informacje na temat wykorzystania gromadzonych przez nie danych, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Polityka prywatności