MYCIE RĄK: PODSTAWY HIGIENY

Według badań Instytutu Roberta Kocha (RKI) prawidłowa higiena rąk chroni organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami.¹ Kiedy jesteśmy na zakupach, w autobusie czy w trakcie gotowania, nasze ręce dotykają wielu przedmiotów. Nie możemy całkowicie uniknąć gromadzenia się na nich zarazków, jednak regularne mycie rąk pomaga zapobiegać przenoszeniu się patogenów z człowieka na człowieka. Czy jednak robimy to w odpowiedni sposób?

DLACZEGO HIGIENA RĄK JEST WAŻNA?

Otwierasz drzwi w autobusie, głaszczesz psa sąsiada, przygotowujesz filety rybne, czy korzystasz z własnej łazienki: we wszystkich tych sytuacjach stykasz się z zarazkami, które przyklejają się do twoich dłoni. Epidemiolodzy z RKI potwierdzają to badaniami.² Problemem staje się mimowolne dotknięcie twarzy w celu przetarcia oczu lub włożenia jedzenia do ust. Patogeny mogą wtedy dostać się do organizmu przez błony śluzowe. Według RKI nie każdy system odpornościowy skutecznie radzi sobie z tymi małymi napastnikami.

W codziennym życiu istnieje wiele możliwości kontaktu z patogenami. Docierają one do ludzi, przenosząc się na przedmiotach codziennego użytku. Możesz przerwać to błędne koło, myjąc ręce regularnie oraz w odpowiedni sposób. Dzięki temu znacznie zmniejszysz ilość zarazków. Według niemieckiego Federalnego Biura ds. Edukacji Zdrowotnej (BZgA), badania dowodzą skuteczności takich działań.

INSTRUKCJA MYCIA RĄK

Tylko dokładne i odpowiednie mycie rąk pozwala na usunięcie z nich patogenów. Wydaje się to być bardziej skomplikowane, niż jest w rzeczywistości. Wystarczy, że nauczysz się odpowiedniej techniki. Niemieckie Centrum Edukacji Zdrowotnej (BZgA) zaleca następującą procedurę:

Krok 1. Przytrzymaj dłonie pod bieżącą wodą, aby je odpowiednio nawilżyć. Wybierz temperaturę, która jest dla Ciebie komfortowa. Według specjalistów nie ma ona wpływu na skuteczność mycia rąk.

Krok 2. Eksperci podkreślają, że jedynym sposobem na dokładne umycie rąk jest stosowanie mydła. Mydło w płynie pobierane z dozownika jest bardziej higieniczne niż w kostce. Ilość odpowiadająca wielkości orzecha laskowego jest zazwyczaj uważana za wystarczającą. Ważne, aby dobrze rozprowadzić je na dłoniach. Nie można zapominać o przestrzeniach między palcami i pod paznokciami oraz o kciukach. W przypadku widocznego zabrudzenia paznokci zaleca się użycie czystej szczotki do rąk.

Krok 3. Delikatnie wetrzyj i wmasuj mydło, aż do momentu, w którym zacznie się pienić. Badania wykazały, że główną rolę odgrywa czynnik czasu: potrzeba co najmniej 20 do 30 sekund, aby skutecznie umyć dłonie. Będziesz potrzebował więcej czasu, jeśli Twoje dłonie są zabrudzone, na przykład po pracach w ogrodzie lub sprzątaniu.

Krok 4. Na koniec należy usunąć wszystkie pozostałości mydła, spłukując ręce pod bieżącą wodą. Zatrzymując przepływ wody należy uważać, aby nie dotykać ponownie armatury po umyciu rąk. W końcu zarazki, które zostały naniesione przy jej uruchomieniu, mogły tam pozostać. Zaleca się robić to tak, jak pielęgniarki i lekarze, którzy w celu wyłączenia baterii używają ręcznika lub łokcia.

Krok 5. Ostrożnie wysusz dłonie. Zostało naukowo udowodnione, że suszenie pozwala na usunięcie wielu pozostałych bakterii. Ponadto uwielbiają one wilgotne środowisko. Z tego powodu czują się świetnie w przestrzeniach między palcami. W miarę możliwości używaj osobistego ręcznika. Specjaliści ds. higieny twierdzą, że w toaletach publicznych najlepiej używać jednorazowych ręczników lub chusteczek.

Wyjątkowa łatwość obsługi

  • Baterie bezdotykowe z precyzyjnymi czujnikami na podczerwień.
  • Aktywacja strumienia wody jednym ruchem dłoni.
  • Oszczędność – przepływ jedynie wymaganej ilości wody.
Odkryj więcej

Innowacyjna technologia

  • Okresowe automatyczne spłukiwanie zapobiegające zastojowi wody w instalacji.
  • Wewnętrzny kanał wodny eliminujący ryzyko stagnacji wody w baterii.
  • Możliwość przeprowadzenia dezynfekcji termicznej dla zwalczania legionelli.
Odkryj więcej

Źródła:

¹ Robert Koch Institut: Epidemiologisches Bulletin, 30. April 2012 / Nr. 17, S. 143f.
² Robert Koch Institut: Epidemiologisches Bulletin, 29. April 2013 / Nr. 18/19, S. 139.
³ Bundeszentrale für gesundheitliche Auzfklärung (BZgA): Broschüre "10 Hygienetipps", S. 5.
Robert Koch Institut: Epidemiologisches Bulletin, 29. April 2013 / Nr. 18/19, S. 166.

Z powrotem
Używamy plików cookies, żeby ułatwić Ci korzystanie z tej strony. Zakładamy, że jeśli kontynuujesz wizytę na stronie, zgadzasz się na otrzymywanie plików cookie. Szczegółowe informacje na temat wykorzystania gromadzonych przez nie danych, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Polityka prywatności